Revisit redux

The new discovery of High Falls only an hour’s drive from our house prompted us to take our spouse to see it for herself the first time.

Well worth our revisit! View the waterfall from the other side, see wildflowers, walk moss-covered trail through rhododendrons…

Advertisements

Mill ville

Today’s historic photo tour takes us through the li’l mill villes that sprang up around cotton processing factories in west Huntsville…

Some are revitalised, some have lost their vitality.

For us, the journey continues…

Hardware, hard life

Today’s historic photo stop:

J. C. Brown General Merchandise

Jesse Charles Brown was a native of Falls Mill, Tenn., near Huntland. In the late 1890s, he came to Huntsville after the deaths of his parents.

He was brought here because someone saw him perched on a fence post – the universal symbol at the time that someone was in need.

For a year or so, he worked for P.F. Dunnavant, the legendary owner of Dunnavant’s Department Store.

In 1898, he opened his general merchandise store in west Huntsville, where business was thriving with the development of the textile mills.

Located near a row of microbreweries…

With an interesting brick building across the street…

This corner has potential for something, but what? The neighbourhood has many Hispanic businesses. Perhaps a Latin music dance hall with a bar that serves Cuban food?

Daily progress

Spent the morn measuring and testing the platform for the writer’s room portion of the backyard meditation space in the woods…8’x8′ the simplest base size…

Will precut and predrill the pieces after the greenhouse is finished.

Speaking of which, it looks like the greenhouse rock foundation idea will win out, which meant scraping dirt until we hit solid rock outcropping…

North view

East view

We want the greenhouse to be 8 feet high at the center, motivating us to build a two-foot tall foundation.

The greenhouse base will rest on 4″×4″ posts secured to the concrete footings and the rock foundation built around that.

Something like these images from the Web…

Can hardly wait to pick out and pile rocks but we must sleep, too.

But first, we pause to meditate whilst staring at the treehouse…

Confession

Forcing ourselves to say “we,” “us,” and “our” takes practice and a bit of patience.

Even so, we’re here trying to adjust to the habit of seeing the body typing these words as more than one human but rather an amalgamation of conglomerations of perturbations of possible living beings traveling together mainly on one planetary body, itself a mixed bag of rocks, liquids and such.

But we digress.

Instead, we must confess.

Whilst redesigning the backyard meditation/writer’s studio, a play space/work shop, we find ourselves in such a quandary because we can’t decide the final look and function of the base/foundation for the greenhouse.

Making a skirt of pallet wood would create an air gap between the rock ledge and the floor of the greenhouse, a small but steady influence upon the greenhouse ambient temperature within a few inches of the floor. The skirt might keep larger creatures from hiding and living beneath the greenhouse, if we want such.

Making a rock foundation all around the base of the greenhouse would prevent wood-chewing animals from munching their way under the greenhouse, and offer the same passive cooling benefits as the wood skirt.

Leaving the space beneath the greenhouse open to all creatures, regardless of classification due to size or predator/prey status, would be the cheapest solution in the short term.

We like the idea of stacking our own stone foundation, building a set of skills we don’t have.

The next week or so will show what we decided in this matter.