Excited to be back on big backyard business

Five pallets treated, three to go…

Meanwhile, the frogs keep busy getting warm…

…and, being childless, little concerned about global warming/climate change (not our future offsprings’ survival to worry about), we stop dreaming about going the offgrid tiny house route, planning for something similar to this, instead…

Advertisements

Time to move

After living 30+ years in the same domicile, which requires walking up/down a short flight of stairs from the garage to the main level, we’ve decided we require a one-level home in which we can age in place as long as possible.

We’ve compared notes, our life companion and ourselves, and agreed that although we want a maintenance-free place in which to die (assisted living facility? hospice? hospital?), we wish to live in a place of our own for the next few years/decades.

This, of course, disrupts our plans for building a backyard writer’s cottage in the woods.

Honestly, though, it’s not a bad thing.

For some reason, we’ve always hesitated tearing apart a wooded backyard, seeing that the main house, with a study/workshop/laboratory, sunroom and garage should have sufficed for our writing and mad scientist tinkering.

Therefore, we’re going to take the leftover wood from our old backyard deck we disassembled in 2001…

DSCN0940.JPG

…using most of it to construct the pirate-themed treehouse…

treehouse-2018-Jan

…and build an art exhibit of some kind, we’re not sure what, where the rebar is mounted in the rock outcropping up in the woods, adding a few of the the cedar logs we harvested.  Hopefully, it will inspire the new owners to take it to the next level of artistic expression for themselves.  Regardless, they will be free to do as they please.

Meanwhile, we keep playing with the electronic development boards and getting rid of junk in the house in preparation for moving, all whilst working the midnight shift, saving lives every day with preparation and delivery of the vital fluids we call blood products, thanks to volunteer blood donors and laboratory blood processors.

Our new life, 2018 and onward, free of social media influences, free of social dancing pressures (including social drinking), is more free and fun than ever, quietly getting to know our spouse/wife/life partner/companion all over again.

Now that we know the recycled material we’ve collected will be used to build a sunny garden of our dreams, complete with orchid/tree fern greenhouse and pallet wood gardening shed, it’s time to ride our motorcycle again!

Daily progress

Spent the morn measuring and testing the platform for the writer’s room portion of the backyard meditation space in the woods…8’x8′ the simplest base size…

Will precut and predrill the pieces after the greenhouse is finished.

Speaking of which, it looks like the greenhouse rock foundation idea will win out, which meant scraping dirt until we hit solid rock outcropping…

North view

East view

We want the greenhouse to be 8 feet high at the center, motivating us to build a two-foot tall foundation.

The greenhouse base will rest on 4″×4″ posts secured to the concrete footings and the rock foundation built around that.

Something like these images from the Web…

Can hardly wait to pick out and pile rocks but we must sleep, too.

But first, we pause to meditate whilst staring at the treehouse…

Confession

Forcing ourselves to say “we,” “us,” and “our” takes practice and a bit of patience.

Even so, we’re here trying to adjust to the habit of seeing the body typing these words as more than one human but rather an amalgamation of conglomerations of perturbations of possible living beings traveling together mainly on one planetary body, itself a mixed bag of rocks, liquids and such.

But we digress.

Instead, we must confess.

Whilst redesigning the backyard meditation/writer’s studio, a play space/work shop, we find ourselves in such a quandary because we can’t decide the final look and function of the base/foundation for the greenhouse.

Making a skirt of pallet wood would create an air gap between the rock ledge and the floor of the greenhouse, a small but steady influence upon the greenhouse ambient temperature within a few inches of the floor. The skirt might keep larger creatures from hiding and living beneath the greenhouse, if we want such.

Making a rock foundation all around the base of the greenhouse would prevent wood-chewing animals from munching their way under the greenhouse, and offer the same passive cooling benefits as the wood skirt.

Leaving the space beneath the greenhouse open to all creatures, regardless of classification due to size or predator/prey status, would be the cheapest solution in the short term.

We like the idea of stacking our own stone foundation, building a set of skills we don’t have.

The next week or so will show what we decided in this matter.

A good cold day to work inside!

Multiple projects, no deadlines…what to do?

When it’s too cold for us to work comfortably outside, we move the last two concrete footers into place and retreat inside to our overcrowded programmer’s workshop to figure out code to mesh into the end product of another project.

We give credit to others for inspiring our future results, including Erin “Robotgrrl” Kennedy (as always)…

and this person’s pallet wood flooring in a backyard cottage:
I used many pallets. (Lost count) I planned each board then used the table saw to square them up as Read Here: https://www.1001pallets.com/2016/01/pallet-floor-cottage-back

https://www.1001pallets.com/2016/01/pallet-floor-cottage-back